CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA''


Obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe Skryta Persymona o delikatnym i wyjątkowym smaku, przekładane kremem mascarpone i galaretką skrywającą owoc kaki.



Wykonanie przepisu  pokazane jest filmiku. 

Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto jamajka. W przepisie tym jednym ze składników jest banan, a ja chciałam jakiś inny owoc, coś niepospolitego... coś... wyjątkowego ....

A, że uwielbiam słodziutką persymonę, to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka, i tak powstała moja recepta na biszkoptowe ciasto Skryta Persymona.
Persymona (inaczej nazywana też kaki, sharon, hurma, szarona, a w Grecji nazywana lotos - λωτός) jest pysznym słodkim owocem pod warunkiem że jest dojrzała. Z wyglądu przypomina pomidora. Spożywanie niedojrzałej persymony może prowadzić do bólów żołądka, a w najgorszym wypadku do powstawania bezoaru (kamienia jelitowego).
Owoc dojrzały nie szkodzi naszemu organizmowi i ma wiele cennych składników.
Dlatego też, pamiętajmy żeby owoc ten spożywać gdy już robi się miękki i intensywnie czerwony.
Więcej na temat persymony możecie poczytać tutaj.


CIASTO SKRYTA PERSYMONA


SKŁADNIKI:


Biszkopt:

  • jajka (6 szt.)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • kakao gorzkie (3 łyżki)
  • olej (1 łyżka)

Krem:

  • śmietanka kremówka 35% (500 ml.)
  • serek mascarpone (500 g.)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.)

Poncz:

  • woda (8 łyżek)
  • cukier (2 łyżki)
  • sok z cytryny (3 łyżki)

Dodatkowo:

  • dżem brzoskwiniowy (6 łyżek)
  • gorzka czekolada starta (do posypania)
  • persymona (3 szt. duże, dojrzałe)
  • galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda (4 szkl.)




WYKONANIE:


1. Biszkopt.

Białka ubijamy 10 min. na średnich obrotach miksera. Po tym czasie ciągle miksując dodajemy szczyptę soli, stopniowo 1 szkl cukru,  oraz 6 żółtek. Żółtka dodajemy po jednym. Miksujemy chwilkę, do połączenia składników. 
Wyłączamy mikser i dalej mieszamy szpatułką dodając stopniowo 3/4szkl. przesianej mąki,  1 łyżkę mąki ziemniaczanej3 łyżki kakao i 1 łyżkę oleju. Mieszamy delikatnie.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ przez około 30 min.
Upieczony biszkopt wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy na 5 min. Po tym czasie odwracamy go do góry spodem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

2. Galaretka

200 g. pomarańczowej galaretki rozpuszczamy w 4 szkl. gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

3. Poncz

Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z cytryny i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.

4. Krem

1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy 500 ml. dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 35% i ubijamy na sztywno.
Gdy śmietanka się ubije dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, oraz ostudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilkę, aż żelatyna połączy się z kremem.

5. Składanie ciasta
Jeden blat biszkoptu przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nasączamy  ponczem. Smarujemy sześcioma łyżkami dżemu brzoskwiniowego.
Na dżem kładziemy 3 persymony wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w plastry.
Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki, aby galaretka mocniej stężała. 
Na galaretkę przekładamy 3/4 kremu i wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy ponczem, a następnie wykładamy resztę masy kremowej. Wyrównujemy i posypujemy tartą gorzką czekoladą.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy od 4 h - 24 h.

Uwagi:
- Zamiast owocu persymony można dać banany, lub brzoskwinie.

 
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami

persymona-ciasto

ciasto-kaki

biszkopt-kaki


ciasto-persymona


ciasto-kaki

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

Prześlij komentarz