BURAKI Z CZOSNKIEM | kuchnia grecka

sałatka z buraczków

Buraki z czosnkiem i cebulką - kuchnia grecka.

Dzień 25 marca to dla Greków najważniejsze święto narodowo-kościelne.
W ten dzień, we wszystkich domach greckich, tradycyjnie ,podawany jest smażony dorsz (bakaliaros), puree czosnkowe (skordalia) oraz sałatka z buraczków.
Moi domownicy chyba byli bardzo głodni, bo od razu wzięli się do jedzenia, a ja nie zdążyłam zrobić zdjęć ;-) 
Tylko sałatkę uchwyciłam w obiektywie.
Dlatego też, podaję przepis na buraczki z czosnkiem.

SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg. buraczków średniego rozmiaru wraz z liśćmi
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 70 ml. octu winnego
  • 70 ml. oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz


WYKONANIE:


Buraczki myjemy, obieramy, odcinamy grube łodygi i wyrzucamy, zachowujemy liście.
Gotujemy buraki z liśćmi w osolonej wodzie. 
Gdy będą miękkie odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.
Następnie do szerokiej misy wrzucamy ostudzone i pokrojone w ćwiartki buraczki i liście, czosnek pokrojony w talarki, cebulę pokrojoną w piórka, sól oraz pieprz według uznania, ocet i oliwę.
Wszytko dobrze mieszamy i pozostawiamy na godzinę, żeby przeszły się smaki.

SMACZNEGO!


Komentarze