Ostatnio byłam na festynie wiejskim w Starej Kuźni (woj. opolskie) i miałam przyjemność jeść bardzo smaczny, tradycyjny, śląski kołocz z budyniem waniliowym.
Tak mi zasmakował .. mniamm ....pychotka. To było więcej niż pewne, że go sama zrobię.
Przedwczoraj właśnie naszła mnie ochota na małe słodkie co nieco.
Mój plan był jasny - zrobić kołocz śląski z budyniem!
Ale cóż to? Nie ma drożdży w domu?! A do sklepu kawałek drogi, bo najbliższy jest w remoncie!....nie chce mi się dreptać, hmmm... Dobra zrobię po swojemu... zamiast ciasta drożdżowego zrobię kruche.....
I tak, zamiast kołocza śląskiego, zrobiłam całkiem co innego, czyli kruche ciasto z budyniem i nektarynkami.
Kruche Ciasto Budyniowe z Nektarynkami
SKŁADNIKI:
(na foremkę 25x30 cm.)
Ciasto:
- 2 jajka
- 250 g masła
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 op. cukru waniliowego
- 1 litr mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 3 nektarynki
- masło + bułka tarta wysmarowania foremki
- cukier puder do ozdoby
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Kruche Ciasto z Budyniem i Nektarynkami
Ciasto kruche:
Do misy miksera wsypujemy 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g. dobrze schłodzonego masła i 2 jajka. Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem. Wymieszane ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Masa budyniowa:
Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę mleka i rozpuszczamy w nim 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszane składniki wlewamy do reszty gotującego się mleka. Gotujemy jeszcze chwilkę ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje.Foremkę o wymiarach 25 x 30 cm. smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Jedną część schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i wykładamy na dno foremki. Wylewamy masę budyniową, oraz układamy pokrojone w kostkę nektarynki. Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki, odrywamy kawałeczki, lub trzemy na grubych oczkach tarki i układamy na owocach.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w 160℃ przez 45 minut. lub bez termoobiegu w funkcji góra dół w 180℃
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Proponuję zobaczyć też przepis na ciasto ,,skryta persymona'' , a po inne fajne przepisy zapraszam TUTAJ.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
YouTube: Kreatywne Wypieki Rity
IG: Kreatywne Wypieki Rity
FB: Kreatywne Wypieki Rity
TikTok: Kreatywne Wypieki Rity
Moje Vlogi: Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz